Kuhanje s kuharjem Kevinom Gillespiejem
Vabljeni k ogledu kuharskega videa (v angleškem jeziku), ki se osredotoča na pomen vključevanja svežih, nepredelanih živil v našo prehrano zaradi njihovih prehranskih in protivnetnih koristi. Video je posnelo Ameriško združenje za spondilitis (SAA).
Kuharski mojster Kevin Gillespie, najljubši kuharski mojster in gostinec na območju Atlante, se v tej kulinarični pustolovščini pridruži revmatologinji Hillary Norton in vodji podporne skupine SAA, Dani Marton. Skupaj razpravljajo o zdravi prehrani in prikazujejo, kako ustvariti obrok, ki je popoln dodatek k vašemu kuharskemu repertoarju.
Izbrana jed: Losos en Papillote
Losos en Papillote, poln barvite zelenjave in dišečih zelišč, ponuja osupljivo predstavitev, ki bo navdušila vsakogar, hkrati pa zahtevala minimalen napor. Zaradi presenetljivo preproste priprave in čiščenja je ta recept idealna izbira za večerjo v tednu.
Oglejte si spodnji videoposnetek in odkrijte korak za korakom postopek ustvarjanja te okusne in zdrave jedi.
“Naučiti se kuhati in ljubiti ribe mi je bilo zelo težko, še posebej ob odraščanju v predmestju Atlante. Večina družin, ki sem jih poznal, je jedla ribe le poleti, ko so šle na plažo, ali med postno sezono ob petkih, ko so se vzdržale mesnih jedi. Kakorkoli že, to je na splošno pomenilo ribe, ki so bile ocvrte. Na tej točki svojega življenja še vedno občasno jem ocvrte ribe, vendar pogosteje pripravim bolj zdrave verzije priprave rib. Recept, ki ga delim z vami, omogoča pripravo neverjetno okusne in zdrave jedi, z zelo malo čiščenja in je neskončno prilagodljiva. Uporabite lahko skoraj vse ribe, ki jih želite, in eksperimentirajte z različnimi semeni, zelenjavo in zelišči”, je povedal Kevin Gillespie.
- Recept za 4 osebe
Farro (pira v zrnu) 3/4 skodelice
Voda 1,5 skodelice
Zelje 1 skodelica, tanko narezana na mandolin
Sladkorni grah 1/2 skodelice, konci obrezani in nitke odstranjene
Repa 1/3 skodelice olupljene in narezane na vžigalice
Korenček 1/4 skodelice olupimo in narežemo na vžigalice
Jalapeño čili 1/4 skodelice drobno narezanega na kocke, semena in rebra odstranjena
Šalotka 1/4 skodelice, narezane na tanke obročke
Česen 2 stroka, narezan na papir tanke rezine na mandolinu
Limona 1
Sol
Losos 4 fileti brez kože in obrezani do enakomerne debeline
Oljčno olje 1/4 skodelice
Mlada čebulica 2, zeleni in beli deli tanko narezani po diagonali
1. Pečico segrejte na 200 – 205 stopinj.
2. Piro namočite v skledo z vodo za 30 minut. Odcedite vodo in sperite s svežo vodo. Piro pokrijte s svežo, hladno vodo. Zavrite vodo s piro, nato zmanjšate na nizko temperaturo, pokrijte in kuhajte dokler pira ni mehka, približno 20 minut. Odcedite odvečno tekočino in razporedite piro na pekač, da se ohladi.
3. Medtem, v srednji skledi zmešajte narezano zelenjavo, šalotko, česen in 1/2 čajne žličke limonine lupine. Dodajte 1,5 skodelice kuhanega in ohlajen pire in premešajte, da združite sestavine.
4. Odrežite štiri kvadrate peki papirja in enakomerno razdelite mešanico pire z zelenjavo na sredino vsakega ter dodajte sol. Losos posušite, postavite na vrh pirine mešanice (s kožo navzdol), ga posolite in dodajte nanj ščepec limonine lupine. Dve strani peki papirja dvignite nad lososa, poravnajte robove in papir tesno zložite čez ribe. Obrnite paket in zložite konce peki papirja pod ribe, da ustvarite tesen paket.
4. Zavojčke položite na pekač in pecite 12 minut. Ponev potegnite iz pečice, prenesite pakete na rešetko in pustite počivati 3 minute. Pakete postavite na krožnike in vsak paket previdno odrežite, ribe pa popršite z 1 žlico olja. Na vsakega stisnite nekaj limoninega soka, potresite z narezanimi kolobarčki mlade čebulice in postrezite.